April Sale April Sale April Sale April Sale April Sale April Sale April Sale April Sale April Sale
April Sale April Sale April Sale April Sale April Sale April Sale April Sale April Sale April Sale
Det er sommer i Utah. Vi befinder os i Midtvesten, og her kan temperaturen let kysse de 40 grader midt på dagen.

Hovedstaden Salt Lake City ligger i en dal omgrænset af Wasatsh bjergene mod nord og øst, og Oquirrh bjergene mod vest.

Landskabet er fortryllende – grænsende til det magiske, og her ligger verdens hurtigste skøjtebane.
Det er her, at verdensrekorderne bliver sat. 



Stedet er efterhånden blev hjem for den olympiske skøjte løber Viktor Thorup.
I Danmark er skøjte sporten lille, og derfor har han - som Danmarks bedste - søgt imod udlandet for at kunne realisere sine mål.

Den olympiske skøjteløber Viktor Thorup drog afsted som 15-årig. Det var rulleskøjtesporten, som lige siden han var en lille dreng, der blot elskede farten ved at køre om kap i skolegården, fik ham til at drage til Frankrig.
Her fik han lov at træne med verdens bedste rulleskøjteløbere.



Men det var skøjte løb som skulle vise sig at være Viktor Thorups kald. I rulleskøjtesporten endte det oftest i spurt afgørelser, og Viktor var ikke sprinter.

”Jeg vil nok beskrive mig bedst som en bjergged, ikke så meget power til spurterne, men en rigtig god aerob base.”

Efter en samtale med den daværende danske skøjte landsholdstræner, Jesper Carlson, gik Viktor med til at prøve sig af i den nye sport. Underlaget var skiftet ud – fra asfalt til is; Og her gjorde han sig hurtigt bemærket.

”Jeg har kun haft omkring 20 træningspas på is, da jeg bliver nr. 3 i u20 World Cuppen.”

Danmark er ikke en stor skøjte nation, og sammen med Frankrig er Danmark det eneste land i Europa, som ikke har en is-skøjte bane.
Viktor valgte derfor at drage ud på en skøjte-odyssé.

”Min plan var at træne med forskellige landshold, og tage det bedste med fra hver nation. Finde ud af, hvordan de bedste bliver de bedste.”

Og det gjorde han så.



Viktor koblede sig på det norske landshold, og endte med at træne sammen med dem i 3 år. Herefter tog han et år i det tyske – inden han drog videre og trænede med det russiske landshold.
Hans tur er nu kommet til det amerikanske landshold, og derfor er det netop hér vi fanger ham.
Utah, USA.

Når samtalen drejer sig ind på hvilke mål han har med sin karriere er svaret klart: Han vil vinde en OL medalje ved OL 2026 i Milano & Cortina d'Ampezzo.
Han har tidligere taget World Cup sølv, og ved OL i 2018 i Pyeongchang blev han nummer 5.

”Jeg ved, at hvis jeg rammer dagen, så kan jeg vinde en OL medalje.”




Som olympisk atlet er det meste i hverdagen skemalagt.

Vi fanger Viktor henad formiddagen. Dagens førstetræningspas foregår på cyklen. Vi befinder os ved foden af bjerget Big Cotoonwood. Landskabet er fortryllende, men Viktor Thorup er her ikke for at trille en "søndagstur". Han skal have et godt træningspas ind på kontoen.

"Med 250 Watt/avg tager det 5 kvarter at bestige. Jeg cykler altid herhen, og ligeledes cykler jeg også hjem igen. Så et træningspas som dette, bliver til omkring 3 timer i sadlen." 




At være den bedste er drivkraften. Det ligger han ikke skjul på. Og det er netop dét, som skal sikre ham sin første - og Danmarks blot anden medalje ved De Vinter Olympiske Lege nogensinde

I 2014 missede Viktor de Olympiske Lege i Sochi med sølle 1,5 sekunder. Men hertil skal det tilføjes, at det blot var et år forinden, at han havde givet sig i kast med skøjteløb. Indtil da, var det rulleskøjterne som var fokus. 

"Det var en bittersød oplevelse. Fordi forestil dig dette; Jeg fortæller dig nu, at du om ét år vil være den 21 bedste i verden, til en sport som du endnu ikke har prøvet. Det er ret svært at forestille sig, så det er klart, at da jeg begyndte at bytte rulleskøjterne og asfalten ud med skøjter og is, så var OL slet ikke i mine tanker." 



Efter at have misset de Olympiske Lege i 2014 med 1,5 sekunder, blev Viktor Thorup enig med sig selv om én ting: Der skal aldrig være en så lille margin, som adskiller ham fra noget igen.

"Det er noget som jeg tit tænker på i mit liv som olympisk atlet. Men omvendt gik det også op for mig, hvor mange parametre jeg stadig kunne optimere på. Jeg var ung, og vidste ikke bedre. Men jeg vidste dog én ting, og det var at jeg ville være verdens bedste skøjteløber." 



Viktor fik øjnene op for, hvor vigtig ernæring og restitution er for livet som professionel atlet. Han besluttede derfor, at tage en bachelor i ernæring & sundhed. 

"Så kunne jeg blive min egen diætist." 

Samtidig vendte Viktor det til sin fordel, at være en skøjteløber fra Danmark. 
Førhen var det som regel det negative; Dårlig økonomi, mange rejsedage, ingen træningspartnere etc, som han havde haft fokus på. 

Han traf et valg om at gøre det til hans fordel. 

Han var ikke låst fast i et forbund, og kunne derfor helt selv sammensætte sin træning. Og det var netop derfor, at han besluttede sig for at drage ud, og hægte sig på de bedste landshold i verden. 

Lære hvordan de bedste skøjteløbere er blevet de bedste skøjteløbere. 



Da Viktor skiftede fra rulleskøjtesporten over til skøjteløb, stillede han sig selv spørgsmålet: Hvordan kunne han følge med verdens allerbedste skøjteløbere, når deres teknik var bedre end hans?
Han vil aldrig kunne få samme teknik, som de hollandske løbere, der har løbet på skøjter siden barnsben. 

Svaret var, og er stadig: Cyklen. 

For Viktor har cyklen altid været altafgørende for hans liv som atlet. Allerede som 13-årig brugte han 12-14 timer ugentligt på cyklen.

Det var en god måde for ham at opbygge en stor aerob base, men også et sted hvor han følte sig hjemme helt fra starten.

Den store motor er Viktor Thorups helt store styrke, og det er her cyklen spiller ind. I forårs- og sommermånederne bruger han 25 timer ugentligt på cyklen. Samtidig med at han bruger tid på isen, og andet styrketræning. Cyklen er hans våben, imod de konkurrenter, som har stået på skøjter hele deres liv, og som er ham teknisk overlegne.



Vi forlader Viktor ved hans kaffestop i downtown Salt Lake City. To træningspas resterer for dagen. 
Et på isen; Hvor der er fokus på svingteknik samt is føling. En essentiel del af sporten. Og det skal mestres, hvis man ønsker at nå til tops. 

Dagens sidste er i styrkelokalet. 

I morgen gør han det hele igen. 

Det er hvad, som skal til, for at kunne tage metal til De Olympiske Lege. 

Da vi forlader caféen fortæller Viktor én sidste ting, som indkapsler hans forhold til de mange endeløse timer i sadlen. 

"På tværs af alle de landshold, som jeg har trænet med, så har jeg altid været ham, som var god til at cykle." 






Choose your country

You are shopping in Danmark.
Your language is Dansk and currency is DKK.

Continue shopping or
Close